admin/ 19 septembra, 2021/ Uncategorized

Dňa 10.9.2021 sa dožila 100 rokov života pani Mária Havirová, rod. Katušinová, nar. 10.9.1921, bytom Hankovce č. 47, nižšie nájdete gratuláciu OÚ ako aj krátky zaujímavý rozhovor.

Foto z odovzdania kytice nájdete po kliknutí na odkaz.

„Milá pani Mária dnes ste sa dožili krásneho jubilea 100 rokov života!

Je pre mňa milá povinnosť Vám blahoželať v mene všetkých našich spoluobčanov obce Hankovce 

Dnes ste začali písať novú históriu, ktorú doteraz nikto neprekonal.  100 rokov života je Boží dar a Vy ste dostali milosť od pána Boha a pri dobrom zdraví a duchovnej sviežosti ste sa dožili tohto dňa a stali ste sa pre nás požehnaním a veľkou inšpiráciou aj do nášho života.

Želám Vám pokojnú starobu  v kruhu Vašich najbližších a ešte veľa radosti zo života“

 Ján Grega-Jakub, starosta obce

rozhovor

Keď ste sa zobudili  do dnešného  rána, uvedomili ste si, že ste sa dožili 100 rokov?

Ani nie,  bolo to ako každé ráno keď sa zobúdzam.

Podľa Vás žiť 100 rokov je dostatočne dlhá doba?

Mám pocit, že žijem krátko a rada spomínam na minulosť,  v ktorej bol veselší život ako ten čo žijeme v súčasnosti.

Povedzte ako vyzerá Váš všedný deň.

Keď sa zobudím tak s modlitbou a myšlienkami  na moje deti , neskôr ľahké raňajky, potom si prečítam modlitby ,  po obede sa idem poprechádzať  (mam obľúbenú cestu len ku katolíckemu kostolu a opačným smerom na vyšný koniec)

Prežili ste vojnu,  socializmus, nežnú revolúciu aj súčasnú demokraciu ako hodnotíte tento čas?

Jej….. tak súčasný čas je skaza…..skaza Jeruzalem a….nedostatok lásky medzi ľuďmi, neúcta, agresivita, neschopnosť sa pekne rozprávať…..

Čim si vysvetliť toľko zla v súčasnej dobe?

Myslím, že ľudia malo čítajú a počúvajú Božie slovo a veľa sledujú televízor a správajú sa podľa politikov…

Povedzte, ako sa Vám žije v Hankovciach?

Narodila som sa v Hankovciach,  neskôr sme sa presťahovali do Nemcoviec a ako 7 ročná som začala chodiť do školy v Hankovciach: 2 roky do katolíckej a neskôr keď sa postavila evanjelická,  tak do evanjelickej.  Chodila som pešo z Nemcoviec do Hankoviec.

Vydala som sa do Hankoviec a s nebohým manželom Jánom sme vychovali 6 deti.  Syn Janko ma už predišiel do večnosti. Manžel mi zomrel pred 28 rokmi.  Mám 13 vnúčat a 11 pravnúčat.

Keď som sa vydala mala som veľkú pomoc od mojej svokry ktorá ma mala rada a ja ju. Spomínam ako každú nedeľu keď sme mali všetko urobene mi svokra hovorila:  choď ku svojej mame keď ti ešte žije aby si ju potešila, …….lebo svokra stratila mamu keď mala 20 rokov. Hankovce sú teraz parádny valal, všetko je tu poopravovane a ľudom je tu radosť žiť.

Povedzte nám, či mate obľúbené  jedlo aby sme boli aj my takí štíhli ako vy…..

Ja mám rada všetko nie som vyberavá, ale moje obľúbené jedlo je kapusta, polievky, zemiaky a radím: veľa pohybu a pracovať s radosťou

Mila pani Mária čo Vás najviac naučilo formovať vo Vašom živote?

Tak to bola vychová v mojej rodine.  Môj otec  nám pravidelne čítal z biblie a robil k tomu výklad a v mojom živote to neskôr pomáhalo v radostných aj ťažkých chvíľach lebo som vedela ako mam žiť.

Ja mám veľkú nádej pre našich spoluobčanov vo Vás, preto lebo pijete takú vodu ako oni a dýchate ten istý vzduch a spoločne zdieľame veľa veci spoločne.

Tu odpoviem, ……..že toľko budeme žiť koľko nám Pán Boh dá.

Na záver nášho rozhovoru Vám ďakujem za to, že som mohol s Vami tráviť požehnaný čas a vyjadrite svojimi myšlienkami nejaký odkaz pre nás….

Mám Vás rada a pozdravujem každého. Majte sa radí lebo láska je silnejšia ako zloba.

Ďakujem  za rozhovor a želám Vám len to najlepšie.

Share this Post